Sudah 22 Minggu 3 Hari..

Anakku.. semoga kau sihat dan selamat di dalam kandungan ibu.. ehsan dari google


Sedar tak sedar dah 5 bulan lebih dah baby duk golek2 dlm nih..seronok ibu duk bawak baby kehulu kehilir..abah pun seronok..abah slalu gak cuit2 tanya khabar anak dia dalam nih..ada satu masa tuh..anak ibu nih tgh aktif sgt main..main tendang bola ke apa dlm tu ekk..sampai sakit dada ibu..sampai x senang duduk ibu..abah pun dtg dekat...biasanya bila abah ada..dia senyap aje..ni saje nk main2 ngan abah dia...siap tunjuk kicking lg kt abah ye..suka abahnya..eheheh..seronok dan bersyukur anak ibu sihat di dalam nih..ibu teruja sgt menunggu kelahirannmu..

Skang ni ibu dah start jenjalan gi carik barang2 keperluan kamu..saje nk siapkan awal2..just in case kan..nnt bila dah sarat payah lak nk bershopping..minggu ni plak ibu tersangat la rajin..berganding bahu ngan abah mengemas seluruh rumah..terutama bilik yg dijadikan stor..abah marah2 sbb ibu angkat kotak2...ibu tahu abah risau..ehehe..ibu x kisah asalkan bilik tu nampak kemas..dan hasilnya rumah sungguh bersih dan kemas..sgt lapang hati ini..lps berkemas..mandi2..abah setupkan lappy utk diconnectkan dgn tv..bersedia untuk tgk menonton movie..tutup semua langsir cam tgk wayang..layankan aje movie tu..oleh kerana landing baik punya dpn tv kan..ckit lg citer nk abis..ibu pun dah melayang2 bermimpi indah..sampai ke petang..hihi..penat sgt mengemas la katakan...

Hari menyihatkan tubuh badan

Pd hari kejadian,sampai kt umah je dh kepenatan sampai mls nk ngadap monitor, jadik SB update lmbat ckit, oleh krn wiken yg lepas kami tiada apa-apa aktiviti utk dibuat, so SB temankan LP gi jogging kt taman riadah kt Presint 9 nun..gigih kami bangun pepagi tau..yg lebih bersmangat tentulah SB biarpun xleh nk joging sgt..cukuplah skadar dpt temankan LP dan dpt hirup udara segar pagi2 nih..Sbenarnya dah lama ajak LP gi situ, sllu nampak org bersenam bjoging situ..cam best jek sbb byk kelengkapan utk bersenam disediakan percuma utk org awam situ..sblum ni LP gi joging kat taman saujana hijau P11 aje..harini tukar mood ckit..SB borim sesambil duduk2 SB snapla gambar LP yg tgh gigih menguruskan perut..hihi
nampak x LP gigih bersenam & jogging tuh..hihi

Sementara LP duk keliling tasik kt situ..SB lepak sambil baca paper kosmo dan minum air koko..
Aktiviti menyihatkan badan kt trek senam& joging di P9 ni best..sbb ada pelbagai alat senaman yg disediakan, dah x payah pergi gym..dpt hirup udara segar lg..boleh pusing2 tasik kat situ..cuma kalau ada anak2 kecik kene berjaga2 ckit lah..sbb kene handle mereka supaya x turun dkat dgn tasik..but tmpat ni nice la utk aktiviti menguruskan badan mcm yg LP buat nih..hihi

TERENGGANU vs KELANTAN

Terlupa SB nk review ckit pasal Final FA yg berlangsung 11/06/11 baru nih, bukan apa SB excited nk bercerita..maklumla kan SB kan org ganu and Mr.LP lak ore kelate..nasib kitaorg x gaduh2 pasal bola nih..sbb SB bukan fanatik sgt pun psl bola nih..cuma tgk sambil2 lalu ajek..kebetulan mlm tu pertembungan pasukan negeri kitaorg, so..layankan aje..LP agak kecewa sbb dia sbenarnya nk gi stadium tgk Final FA tuh, tp takde geng..layan dpn tv kt umah sambil ditemani SB sudah...


ehsan dari google


Hari-hari sebelum perlawanan berlangsung, SB ada gak belek2 muka2 berita psl sukan nih..mcm2 kata2 semangat yg pasukan masing2 cipta utk membarakan lg semangat juang mereka..hihi..SB tertarik dgn tagline diaorg nih..

credit to sokernet.com


meh SB tulun translatekan bahasa yg digunakan :
Pakat katok sapa lembek -- pakat2 lawan sampai pihak lawan tak berdaya dah..
Dok soh wi sek die menang -- jgn bagi pasukan diaorg menang..

Malam tu SB temankan LP yg bersemangat kesukanan utk lihat pasukan negeri dia menang..sampaikan duk perli2 SB lagi..SB diamkan aje..sbb mls nk gaduh2..bukan dpt apa pun kalau bising2..tp jauh di sudut hati SB kata pasukan ganu akan menang..SB x pandai ngat nk tafsir corak permainan diaorg nih..tp SB tahu juga ckit2..pasukan ganu pun dah makin meningkat naik..pasukan kelantan pun tak dinafikan hebat jugak sbb agak ramai jaguh2 bola..kalau nk sebut nama mmg la fail kan..hihi...
Bila part kelantan dah sumbat gol 1-0, bukan main melompat lg LP..gembira bukan main sbb pasukan dia dah gol...hihi..kelakor pun ada..sampaikan SB pun rasa dah xde harapan dah ganu..skali dek kerana tandukan DAUDSU masuk gol sendirik menyebabkan keputusan 1-1, rentak permainan makin rancak dgn masa ditambah slama 30minit utk mencarik pemenang mlm tu..tambah sedih lg dgn pertambahan gol dari ganu hasil sepakan pemain gantian NORDIN kalau x silap SB..jadik kelate terpaksalah beralah kasik ganu menang mlm tuh..LP dgn kecewa terus tukar siaran...hihihi...SB saje aje nk kasik LP bengang, tukar balik siaran tgk penyampaian hadiah sampai abis..smentara LP dah merajuk gi ngadap main game dia sambil kata.."nasib tak pergi stadium, kalau x rugi"...SB hanya tersenyum..xpelah...bak kata Nik Aziz.."tak dok rezki"...


credit to sinar harian

Subway's Addict

Pasal makan lagi..sejak bawak budak skang nih..asyik terbayang mknan sedap2 ajek..
dan yg jadik kepelikan skang ni SB cam ada menu's addict..kejap ketagih mkn tu, kejap ketagih mkn nih...bila time addict tu kan..sampai berminggu berbulan la asyik duk carik mknan tuh...meh SB senaraikan apa yg menjadik kegilaan SB sejak bawak budak comey nih..

1. Bulan 1 --->> x berapa nk mkn sgt sbb asyik duk muntah, loya
2. Bulan 2 --->> Addict nk mkn ns lemak, mana2 aje nk mkn ns lemak, sampai ns lemak
kat OldTown Kopitiam yg rege RM7.90 pun sanggup beli dek ketagih ns lemak..
3. Bulan 3 --->> Ketagih mkn jagung..gi mana2 mesti carik jagung..yg rebus hanya dpt kt
pasar tani ajek, jadik gigihla Mr.LP meneman gi pasar 2 kali seminggu, x dpt jagung rebus..dpt yg cup corn pun jadikla..
4. Bulan 4 --->> Addict nasi minyak...maklumla org ganu kalau ns minyak ni jadik sarapan
pg,jadik bangun pepagi hari minggu mesti carik ns minyak..alahai..
5. Bulan 5 --->> Skarang yg menjadik kegilaan adalah subway..sampai termimpi2 nk mkn subway..skang lak subway ada menu istimewa hari2..so, layan jelah...ni
SB tepek senarai menu harian utk rujukan dan kasik korang terliur
jugak..hihi




The Baby Is Kicking

ehehe..excited sgt SB nk cerita pasal bayi kicking nih..anak ibu dah mula kicking dah..dah mula wat gerakan rama-rama..kekadang kasik ibu geli2..smlm abah nk dgr apa anak ibu wat dlm tu..skali abah dgr jantung anak berdegup ngan kuatnya...tapi bila nk dgr lagi dah takde dah..kejap jek..nk main2 ngan abah ekk..tp yg kelakar petang smlm jugak ibu gi mkn tomyam ngan abah kat satu restoran tuh..dulu ibu penah mkn mee kari kt situ..sedap..sb tu ajak abah gi mkn lagi...tp kali ni bu order nasi putih+tomyam+daging masak merah..alahai..masakan x seindah rupa..bayangkan abah boleh ckp sotong +udang boleh berkejaran dlm mangkuk nih..korang tahu apa maknanya..maknanya terlalu byk space dlm mangkuk ni maknanya ciput aje lauk dan yg bnyk adalah kuahnya..dan tomyam tawar x rasa apa2..kecewa..dan time merasa daging masak merah lak..dagingnya mak aihhh..tersgtlah keras makcik weh..sangat2 kecewa..sgt malu ngan abah sbb promote tempat nih...sampaikan masa makan sume tu baby pun gerak2 mayb sbb x suka & mayb dia pun kata mknan ni x sedap..alahai anak ibu mesti kuat mkn cam ibu gak kan..alkisahnya kami balik kerumah mcm x mkn pepe pun ptg tu sbb x menikmati mknan ptg tuh..
cerita diatas nk cerita anak dlm perut pun pandai nilai sedap dan x sedap..hihih

Skang ni anak ibu dah main ligat..baguslah ini tandanya anak ibu sihat...dan ibu pun gembira..moga kamu sihat an selamat di dalam belly ibu ekk...cayang anak ibu...

3rd Checkup at KK

Semalam SB dgn ditemani Mr LP gi wat checkup kat KK Putrajaya ni aje..dengan harapan jgnla ramai org kt KK ni..SB x suka menunggu lelama..SB sampai dlm kul 8.15pagi kt KK tu..amik nombor kat kaunter Ibu mengandung..dlm 20minit menuggu, sampai giliran SB, proses kat kaunter untuk nurse kasik queue nombor sekejap aje..pastu gi wat test urin ngan amik darah..kedua2 test tu jap aje..x macam masa mula2 SB daftar wat buku pink dulu, seharian duk kat KK tu..skang procedure dah bertambah cepat..lagi cepat skang ni ngan diaorg dah sekalikan kaunter utk check urin ngan test HB, kalau dulu lps test urin kene gi makmal lak amik darah, kt situ kene menungggu bapak punye lama sbb campur sekali ngan org2 yg x mengandung wat test..ha..skang kan senang..wat kusus kaunter utk ibu mengandung..takdela nk berserabut ngn kes2 lain..maklumla kan..ibu ngandung ni..perutnyer mcm2 ragam kan..

Pas amik urin test ngan HB..alhamdulillah urin SB normal dan tahap HB pun ok lagi 12.7..mudahan ok sampai bersalin..pastu terus gi bilik nombor 28, bilik ni kusus urk ibu ngandung ngan rawatan anak..jap gak tunggu dlm 20 minit gak..takdelah lama ngat berbanding dulu sampai berejam kene tunggu..dah masuk situ..nurse brief ckit psl ngandung ni..mcm biasa..tanya minum susu ke tak..ubat klinik ada mkn ke tak..dll..last sekali nurse suh SB baring nk dgr heart beat baby..ha..ini yg SB excited nih..SB suka dgr jantung baby...slm 15 minit nurse tu mencari guna alat dia tuh..dgr la dup dap dup dap..kuat sgt jantung baby SB.." haaa..dah jumpa pun..sihat ni."nurse tu ckp bacaan alat dia 140..SB pun tatau sgt pasal bacaan jantung bayi nih..tp SB sempat tanya.."140 tu maknanya apa nurse?",

Nurse tu ckp kalau 140 tu bayi sihat dan normal..kalau yg x normal bacaan bawah 100 atau lebih dari 160....sekarang barulah SB tahu...

Dalam kul 10pagi SB dah siap dah checkup utk hari tu, sbb x jumpa doc, kalau kene jumpa doc tu biasanya yg lama..nurse ckp x yah jumpa doc sbb ibu dan bayi sihat dan x perlu scan, nurse tu cakap kat KK hanya scan 2 kali aje sepanjang mengandung..ooo SB igtkan tiap2 bulan scan..kecewalah SB..SB igt nk tgk baby SB...SB ckp la kat Mr.LP...dia kata xpelah nnt kita gi scan kat swasta ekk..pandai LP pujuk SB nih...yelah SB turutkan aje...

Begitulah kiranya...x sabar SB nk gi scan kat swasta lak..x sabar nk tgk anak ibu golek2 dlm nih..x sabar nk tunjuk kat Mr. LP...sbb abahnya x tgk lg anak ibu secara live di scan nih..masa 1st scan aritu Mr. LP x masuk bilik doc..nnt cerita lenkali psl gi scan ekk..

KECEWA..HARDISK ROSAK

Alkisahnya isnin lepas PC SB kt opis rosak..selalunya SB tsentuh wayar sambungan CPU, bila restart boleh je bukak balik..tp malangnya kali ni..bila tsentuh lg wayar tuh,restart balik WINDOWS dah xleh bukak dah..adush geramnya..knapakah..gigihla SB berulang kali restart dgn harapan dapatla at least backup dokumen kerja opis yg kt dalam tuh..aduyaiii..
kalau PC sendirik bolehla SB try2 godek..repair window ke hape ke..inilah gunanya pembelajaran masa di zaman belajar dulu..masa belajar bukan main terrer lagi format2 godek PC, sekali dah lama tinggal zaman godek2 tuh..dah lupa dah..lagipun ini PC opis..mls nk bersusah payah, kol ajelah technician suh tgkkan hape penyakitnya PC nih..maka PC tersebut telahpun diculik oleh technician utk dirawat..nasiblah kt opis tu ada opismate yg bercuti, jadik sementara PC kene culik, dapatla SB tumpang guna PC diaorg..SB pesan kt technician tu,kiranya bolehlah selamatkan dokumen yg ada di PC tersebut..kerja2 opis SB tuh..testing, isu2, dokumen...macam2 mende dlm tuh..dahla x buat backup..mampuihla kalau hilang..mimpi ngeri jadiknya..

Sekali harini, technician dtg hantar PC tuh..sedihnya sob..sob..dokumen x dpt diselamatkan sbb hardisk yg rosak..so, backup pun xleh nk wat, PC tu terpaksa diformat..ayaaaa..rasa nk menjerit ajek..tp SB pikir positif , nampaknya lps ni SB terpaksala mintak belas ihsan ahli team utk dptkan balik dokumen berkaitan kerja if any...aduyai..mencik!!..tp apakan daya...takpelah..semua ni dugaan..sabar itu separuh dari iman...

PETUA MEMUDAHKAN BERSALIN

saje duk walking2 ttiba terjumpa nih..SB nk sharekan aje..byk lagi kene membaca utk menambahkan ilmu di dada..ihii

Antaranya:


  • dua minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak...ni untuk bagi tenaga masa nak melahirkan nanti...

  • sebelum masuk labour room, minum milo yang dibancuh dengan planta...ni untuk bagi laluan cepat terbuka...sebelum minum, baca selawat nabi (3x @ 7x), surah al-fatihah skali and baca doa nabi yunus (3x @ 7x)...doa nabi yunus ni pendek ja..

  • semasa mengandung, jaga adab dengan orang sekeliling terutama sekali dengan suami....

  • minta maaf dengan suami dan orang-2 terdekat...mintak la diorang doakan kita...

  • amalkan baca surah maryam...

  • banyakkan minum air kelapa bila dah dekat due...but, as far as i know, air kelapa ni untuk cuci baby...bila dia lahir nanti, kurang la selaput-2 yang selalu ada kat kepala baby tu...

  • minum air selusuh...air ni lagi bagus kalau suami yang buat sendiri...

  • banyakkan berjalan..jenjalan kat mall sambil cuci mata pun xpe..

  • Masa meneran dalam labour room tu, baring sambil kaki/betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan “dot dot” koyak atau koyak banyak...

  • Untuk senaman pulak, masa kat bilik air duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan-lahan. Buat banyak-banyak kali tapi janganla laju-laju sangat. Senaman ni boleh dibuat apabila usia kandungan tu dah mencecah 38 weeks ke atas...

  • atau duduk macam bersila pastu temukan kedua-dua tapak kaki, pegang jari-jari kaki tu, tolakkan kedua-dua tapak kaki ke arah vagina kita...

  • praktis cara pernafasan yang betul...

  • baca surah Al-Insyiqaq ayat 1-4...

  • baca surah An-Nahl ayat 78.....

    dengan izin dari Allah S.W.T, insyaAllah semoga segalanya akan dipermudahkan..Amin

19 Minggu


Anak ibu dah 19 minggu harini..yeay cepatnya masa berlalu..masa duk taip entry nih..anak ibu ada kicking dah ckit2..ibu dpt rasa..

Perkembangan anak ibu minggu ke 19

Bahagian atas uterus anda sudah mencecah pusat anda dan uterus akan membesar lebih kurang satu sentimeter per minggu. Ukuran fetus sekitar 6 inci / 15 sentimeter panjang dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 9 auns / 240 gram.

Dia sudah mula menelan cecair amnion dan ginjalnya terus mengeluarkan kencing. Rambut atas kepala sudah mula tumbuh.
Lihatlah!Perkembangan deria memuncak pada minggu ini. Sel-sel saraf yang bekerja untuk setiap deria - rasa, bau, dengar, lihat dan sentuh - sedang berkembang di ruang-ruang khusus di dalam otak. Penghasilan sel-sel saraf menjadi lebih perlahan apabila sel-sel saraf yang sedia ada menjadi besar dan membuat hubungan-hubungan yang lebih kompleks. Jika kandungan anda itu perempuan, dia sudahpun memiliki sekitar enam juta telur dalam ovari. Menjelang kelahiran, dia akan memiliki satu juta.

Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan tunggang terbalik bayi anda yang kian membesar. Ada masa-masanya, dia terlalu banyak bergerak sehinggakan anda tidak dapat tidur. Sepuluh minggu ke hadapan ini merupakan masa paling sibuk dan aktif bagi bayi anda, tetapi ini akan berkurangan apabila rahim menjadi terlalu sempit.