Tanda2 kah??

Dah 2 hari overdue...bangkit dari tido pg ni, SB rasa sakit2 kt bawah perut..bangun dan mandi cam biasa sambil kpala duk pikir, sakit kontraksi ke aku ni ekk??ke amaran palsu..mandi lalala cam biasa..siap bersyampu lagik..malah lama dr biasa..sbb lama ngat duk pikir sambil mandi..cakap kat LP..LP sibuk suh g spital la..tp SB refuse sbb x sakit sangat lg..igtkan pg ni nk masak ns goreng tp rasanya x larat, so ajak LP kuar gi mkn tghari kt luar aje..bukan setakat mkn kt luar, siap singgah secret recipe lag beli indulgence ngan blueberry cheese cake..hihi..kalau betul ni tanda nk bersalin, xdelah kempunan sgt kan!!
LP nampaknya dah risau tp SB relax aje..yelah nk tunggu betul2 sakit baru pi..sbb takut gi hospital kene balik semula..wt malu aje..hihi..ada sms teman baikku kema tanya sign yg betul nk bersalin ni..dia ada ckp la tunggu sampai betul2 sakit dulu, lagipun dia sarankan makan salindah yg SB tgh amalkan skang ni, skang ni kalau sakit kene mkn remedi B6 utk kurangkan sakit dan cepatkan bukaan..mmg SB ada pernah terbaca psl tu, mmg betul bila mkn B6 tu, sakit kurang ckit, bila SB duk diam aje, insan kecik dalam ni bukan main ligat lg..prepare nk keluarkah??hihi..teman baik SB, kema ni yg persuade SB duh mkn salindah ni..SB beli set lengkap SALINDAH..mmg bagus ubat ni, buatkan SB cergas sentiasa..kekadang sakit2 tu biasalah kn, tp serius buatkan SB sihat dan bertenaga sepanjang kehamilan ni..readers pun blh kalau nk tahu dan nk order salindah ni, ni SB promote blog dia http://dzulmaaneesa.blogspot.com/. Korang blh google lg..byk kebaikan salindah ni sbenarnya..

Skang ni tgh sakit2 ckit aje..sakit dtg sekejap2 aje..x kuat sgt..masih sempat cuci baju dan kemas dapur..SB dan tgk dulu perkembangan ni..mungkin ni contraction mungkin juga bukan..nk tunggu dan lihat dulu..

40 Minggu

Kejap sgt masa berlalu..harini dah 40 minggu dah SB pregnant, 28/10/2011 dah due date dah!!..serius rasa sekejap sgt..tp inilah kenyataan..herm bilalah bby nk kuar ni ye..masih blum ada tanda2 besar lg..cuma SB sakit2 pinggang adalah..tp itu hanya amaran palsu aje..bukan betul2..kdg2 SB risau juga sbb ini pengalaman pertama,so sign tak brapa tahu..cuma tahu melalui tanya2 doc dan misi dan juga dgn pembacaan SB pasal ilmu kehamilan ni..setakat latest checkup doc cakap selepas 40 minggu due date, ada masa kecederaan selama 8 hari..atas doc yg check kita sbenarnya..setakat ni SB dan baby sihat..kalau baby x nak kuar lg, next checkup plak 01/11/2011..kalau baby nk kuar tarikh tu pun best jugak gak..tp SB tak kisah..yg penting selamat dan mudah lahirkan insan kecik ni...x sabar sgt2..tp SB dan LP sabar dan berdoa menunggu kehadirannya..excited!!

SB masih lg pergi keje harini..sume org kt opis duk risau jugak..tp SB still rasa bertenaga dan semangat..nak nak pulak kt opis ada byk keje menimbun utk disiapkan..sian lak SB punya team kalau SB tinggalkan gitu aje..jd SB gagahkan juga buat slow2 step by step..tp kkdg blur jugak sbb kene pikir byk+mengantuk yg amat sgt..SB dah byk kali dah tido kat meja opis..skang ni main bantai aje..kalau nk tido kt mana2 pun boleh..kalau dulu, bising2 jgnlah harap blh tido, skang suka hati diaorglah nk bising ke nk wtpe ke, SB tetap leh tido..nasib baiklah diaorg x amik kisah ngat ibu ngandung ni tido..tp kalau ada yg x puas hati..kalau SB tahu siapa, SB pun nk mintak maaf sbb buat diaorg x senang..tp apakan daya SB..cian ibu ngandung..sob sob..harap sume org faham kan..

Balik keje sempat lg SB ajak LP gi pasar tani kt ngan opis tu, LP ikutkan aje sbb x nk hampakan SB kan..tujuannya nk carik air kelapa fresh utk diminum, dah agak lama juga SB amalkan minum air kelapa ni..dari pembacaan dan pengalaman ibu2 lain, air kelapa ni boleh membuatkan anak kita lahir dengan bersih, maknanya x byk la selaput2 putih kt baby masa dia lahir nnt..insyaAllah...SB hanya usaha aje..yg tentukan hanya Allah yang Esa kan..SB semangat berjalan mengharungi lautan manusia kt pasar tu..semata2 nk cari air kelapa dan makan malam..harini mls nk masak dah, so beli aje makanan terus wat balik. Duk tgh2 food shopping tu, ttiba hujan berangin ngan kuat sgt, maklumla skang musim hujan di waktu ptg, ingatkn sempatlah masuk kete sblum hujan, rupanya dia nk turun dulu, hihi..SB dan LP tumpang berlindung bawah payung abg2 yg jual kebab..LP pun tlg pegangkan payung abg kebab tu takut payung tu terbang coz angin kuat cam ribut..sume org mcm2 ragam,ada yg blari, ada yg menempek2 kt bawah payung peniaga2 pasar tu..kelakar pun ada..tp terpaksa..hihi..dalam 10 minit, hujan pun reda..kami basah juga, LP kata dah alang2 basah jom teruskan aje food shopping padahal td nk balik dah tu..lepas tu kitaorg balik dan enjoy the food. Tapi enjoy sgt sbb masih boleh pergi pasar tani di usia kehamilan 40 minggu!!


Alhamdulillah dan terima kasih Allah sbb masih mengurniakan kesihatan yg baik kepada hambamu ini..

TENTANG CINTA

blogwalking sesambil mengantuk wat keje..terjumpa nih..menarik..nk kongsikan bersama..

EVERY HUSBAND SHOULD READ THIS..

Love her...when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her...when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her...when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.

Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her...when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love her...when her cooking is bad. She tries.

Love her...when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her...when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.

Love her...when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.

Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her...when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.

Love her...when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change.

Love her...when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay

Love her...when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her...when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love her...when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway

Love her...when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her...when she argues. She only wants to make things right for both

Love her...she is yours. You don't need any other special reason!!!!

All this forms part of a Woman's Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:

* Treat the women well
* The best of you are those who are the best in the treatment of their wives


credit to http://www.tentangcinta.com/tips-cinta/every-husband-should-read-this/

39 Minggu

Minggu ni dah masuk 39 minggu membawa insan kecik dalam peyut nih..erm..org lain sume dah risau tgk belly SB ni..tp SB relex aje..yelah still rasa kuat..mungkin berkat dari Allah..tapi sbenarnya SB pun x sabar nk dukung insan kecik nih..tp selagi x sampai due, SB takmo risau2 lah..biarlah insan kecik ni seronok lg duk dalam nih..ehehhe..minggu ni sempat lg keluar ngan LP gi shopping..cuma satu ajelah x tahan kalau keluar ni..kene selalu alert cr toilet..sbb dlm keadaan skang mmg SB suka gi toilet..yelah dr yg SB tahu dlm keadaan minggu2 terakhir skang baby duk tekan kt pundi kita..so dlm byk keadaan kita kan terasa mahu membuang jek kan..normal bg ibu mengandung masa nih..tp itu ajelah..jln jap nk g toilet..kdg2 terganggu gak aktiviti shopping..itu yg SB dan LP cpt2 amik brg2 yg nak..bayar dan terus balik..takde dah nk jenjalan lenggang kangkung cuci mata cam dulu..nak nak lak kaki ni mmg tak mampu nk menampung berat badan yg semakin naik nih..tp mujur kaki SB tak berapa nk bengkak, misi aritu kata kaki bengkak ckit aje..mujur gak kalau tak selipar pun tak muat..eehhe..SB masih lg sabar menunggu saat dan waktu itu..moga Allah mempermudahkan perjalanan kelahiran insan kecik nih nanti..minta2 readers sume pun doakan SB ye..

Takut dan berdebar tp x sabar nk lalui pengalaman itu..
Syedapnya..asyik terbayang2 aje kelazatan Diruan Pancake yg slalu SB dan LP makan kt SWEETCHAT..tp selalu tak cukup..RM7.90 utk 3 ketul dessert tu..tu rege tak termasuk tax lagi tuh..oleh kerana keinginan nk mkn dessert ni dgn byk membuak2..Sb gigih carik resipi Durian Pancake ni nk wat sendrik..nk tgk jadik tak air tangan sendrik..ehehe..gigihla memujuk LP ke pasar carik durian, bahan utama nk wat Durian Pancake nih..hihi..dan taraa..hasil Durian Pancake yg tak seberapa nih..LP kata sedap dan rasanya dah sama cam beli kt SWEETCHAT, tp kene nipiskan lagi kulit dia..SB guna kuali biasa, kulit dia jadik tebal..sbb kuali jenis leper xde..SB pun puas hati sbb dpt mkn Durian Pancake buatan sendiri..ni SB tepek resipinya yg telah ditokok tambah oleh SB sendri ye..

DURIAN PANCAKE
Untuk adunan kulit pancake (bahan2 ni boleh ditambah jika suka)

1. 5 cawan tepung gandum
2. 2 gelas susu UHT Full Cream (tambah jika suka)
3. 2 gelas susu cair
4. 3 biji telur
5. 2 sudu esen vanilla
6. 1 sudu kecil garam
7. 3 sudu gula halus
8. 2 sudu mentega

--SB nk cpt dan pantas, SB guna blender aje blend kan sume bahan2 kt atas ni,--lepas blend, masukkan dlm fridge dalam 2 jam utk sebatikan bahan.


Bahan untuk inti

1. isi durian

2. whipping cream+gula (atau nk pantas guna Fresh Cream)

Lepas 2 jam,keluarkan dari fridge, panaskan kuali, leserkan minyak sedikit, jgn terlalu byk, nnt kulit jadi garing sgt, tuangkan adunan, loyangkan kuali supaya adunan serata..masak sekejap aje..angkat dan ketepikan...tambah isi durian+fresh cream tersebut..lipat cam bentuk bantal atau ikut suka...taraaa..dah siap dah Durian Pancake..lebih sedap jika dibiarkan dlm fridge selama 1 jam, lps tu boleh dimakan sejuk2..syedap!!


THANKS KAK ANA SUZANA

duk terperap kt umah ada gak hupdate blog, tp tak perasaan lak ada pertambahan follower rupanya..pagi ni bukak blog kt opis baru perasan..aiyakk.Kak Ana housewife blogger tu follow blog SB ni..terkezut SB!!..thanks alot Kak Ana..rasa kerdil dan rendah diri sgt..yelah Kak Ana kan ada nama besar jugak dlm aktiviti berblogging ni..SB ni x seberapa..cuma penulis kecil-kecilan aje..x sangka blog kecik ni diikuti oleh Kak Ana..rasa segan pun ada..SB mmg sejak berblogging jadik silent reader blog Kak Ana aje..x berani lg nk komen2 kt blog dia..suka sgt baca kisah2 family Kak Ana especially story psl anak2 dia yg cute..kagum sbenarnya dgn kak Ana yg sgt lincah dlm menguruskan rumahtangga..selalu terbayang sendrik mcmana kalau SB berada kt situasi beliau..mahu longlai SB dibuatnya..tp Kak Ana ni sgt cergas dlm kehidupan sehariannya..adalah sekali sekala x sihat tp most of the time Kak Ana ni mmg super mommy la..setiap hari mmg x miss baca blog dia..nk promote kt cini blog dia...http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/, selalu tersenyum sendiri bila membaca blog beliau..dan suka sbb Kak Ana pun comel dan anak2 dia..ehehe

Lepas ni kene bersemangat la berblogging sbb ada nama besar yg follow..boleh jadik sifu blogging gak Kak Ana ni..walaupun x contact directly..jadik silent reader aje..atleast kita rasa dihargai kan..dan selalu berangan nk jumpa Kak Ana sendirik suatu hari nanti..InsyaAllah..

9th ANNIVERSARY

Mesti pelik kan..kawin baru 2 tahun dan baru sambut anniversary kedua baru ni..tup2 dah 9th ANNIVERSARY lak..ahaha..sbenarnya ulangtahun ni adalah sempena 9 tahun kami kopel, means sblum kawin dah 7 tahun lebih SB dan LP bercintan-cintun..ihii..lama gak dah kenal LP ni..nasib baik LP org yg memahami..sanggup layan kerenah SB yg merepek2..dan sbb tulah SB sayang dia..kekal bahagia sampai sekarang..dan SB panjatkan doa semoga kami bahagia hingga ke hujung nyawa..minggu slps 2nd Anniversary kawin tu, SB wat suprise lak kt LP..SB tempah kek Anniversary dan minta owner dia hantar ke rumah, nasib baik masa tu LP tgh mandi, so dia tak tahu kewujudan kek tu lg dlm fridge..nk gi celebrate kt luar SB buntu idea nk mkn kt mana..slalu blurr pilih tmpat mkn..asalnya nk order nandos atau pizza aje delivery ke rumah..tp susah benor nk tembus hotline diaorg ni, SB decide wat nasi ayam aje..mkn ngan kek anniversary + wat Milo ice blended ckit..biarlah sederhana tp ikhlas buat suami tersayang...pepepun wt LP terharu gaks..

38 Minggu

Hari minggu SB amik kesempatan wat persiapan ckit2, yelah sbb dah x lama dah kan..harini aje dah 38 minggu 1 hari dah.SB ambil baju2,rompers,barut baby,stokin sarung tangan baby yg tak berbasuh lagi..bila dah siap2 jemur sume..rasa tak puas hati rupanya ckit aje baju baby SB ni..harus wiken ni nak gi carik lg..shopping time lagi!!
Tak sabar nk jumpa insan kecil ni..LP pun cakap x sabar nk jumpa anak dia..dlm hati SB punyalah rasa berdebar+seronok..duk berkira2 dah kalau baby ada macamana ekk..hihi..kemas2 bilik kedua yg kitaorg guna wt solat tu..rasanya kene beli kabinet atar drawer kolor2 tuk isi barang2 baby ni..tp duk survey masih lg belum ada yg berkenan..bila lah nk jumpa si idaman hati..tapi buat sementara SB letak dulu kelengkapan baby dlm box besar yg ada roda tu..at least x berhabuk..
Kawan2 dan makcik2 yg jumpa sume tegur dan btanya SB dah mcm nk sampai hari dah..diaorg ckp tunggu hari aje ni..SB pun rasa camtu sbb kaki dah mula bengkak..bila solat duduk tahiyyat kulit paha dan betis bagai rasa ditarik2..tp SB gagahkan lagi..mesti boleh solat berdiri sampai bersalin ni..eheheh..SB cuma doakan pohon agar SB nnt selamat melahirkan insan kecik ni..dalam hati pom sbenarnya x sabar nk jumpa dia...

KOLEKSI PETUA DALAM PANTANG DAN KESEJAHTERAAN RUMAHTANGGA

petuawalking dan terjumpa petua nih..thanks to penulis..alahai lupa nk paste namanya..tmkasih ye..

1)Petua Memudahkan Bersalin.
a) Amalkan baca Surah Yassin disertai niat dan doa sepanjang tempoh
kehamilan.
b) Hampir bersalin amalkan zikrullah Tasbih Nabi Yunus.
c) Amalkan minum air lebihan suami.
d) Amalkan meminum air basuhan rambut/hujungnya ketika mandi.
e) Amalkan makan buah kurma sepanjang tempoh kehamilan ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan seangkatannya/memudahkan laluan bayi/selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi disertai zikir/selawat.
f) Minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi.
g) Petua mama - Amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.
h) Kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.
i) Minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan. Amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan ia setiap hari.
j) Bagi kulit bayi yang putih/ bersih - amalkan makan buah epal dan minum susu. Selain meminum air soya.

2)Merawat Bentan Ketika Dalam Pantang
- Berehat secepat mungkin. Minum segelas kopi ataupun segelas air suam dicampur sedikit gula. Dan sapukan hirisan
bawang merah di ibu jari kaki kemudian selimut tebal hingga berpeluh

3) Petua Mengempiskan Perut Selepas Bersalin
a) Ambil sebiji limau nipis diperah airnya/ sedikit air asm jawa pekat
kemudian dicampur sedikit kapur sirih.Jika dikhuatiri gatal titiskan bersama beberapa titisan minyak mestika, kayu putih, mahupun minyak berangin lain. Memang diakui gatalnya tapi amat mujarab dan amat memuaskan hasilnya. Sapukan pada perut, biarkan ia kering sebentar sebelum memakai bengkung sepanjang waktu
berpantang ataupun ketika waktu malam sahaja. Boleh juga dibalut dengan daun sireh sebelum memakai bengkung bagi mengatasi masalah screcthmarks.
b) Sedikit cuka , garam dan kunyit dikisar. Tampal pada perut dan bengkung perut ketika dalam pantang.
c) Sedikit beras disangrai dan kisar halus, sedikit cekur, gula merah, air
asam jawa dan sedikit air suam diadun kesemuanya kemudian tapis dan minum.Amalkan seminggu 3 kali.
d) Halia lebih kurang 3cm, limau nipis besar sebiji, sedikit air suam,
secubit garam dan lada hitam lebih kurang 15 biji dikisar/ditumbuk. Diadun dan tapis, minum airnya.Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.
e) Lengkuas Padi/Helang/Ranting - iaitu ubi, daun dan batang ditumbuk halus ditampal pada perut bertujuan membuang angin sekaligus untuk mengecutkan perut.Selain itu baik juga utk disapu pada badan utk mengubati lenguh-lenguh badan ataupun sakit sendi.
f) Asam jawa, jadam dan air mendidih diadun tampal pada perut dan bengkungkan ia sepanjang tempoh berpantang.
g) Dalaman - Ambil beberapa potongan halia ditumbuk halus lalu digaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat lalu dimakan dengan nasi. Hasilnya InsyaAllah perut menjadi kempis malah pengaliran darah dalam badan juga akan lebih teratur dan wajah akan tampak lebih sihat dan berseri.
h) Daun jambu serta kapur sirih digiling dan disapu pada perut setiap hari sehingga mencapai hasil yang memuaskan.
i) Ambil lada hitam lebih kurang 21/2 genggam kemudian ditumbuk halus, dicampur dengan sebiji ragi tapai digaul bersama cuka bercampur air asam jawa. Setelah ramuan digaul sebati, sapu pada perut serta keliling pinggang kemudian dibengkung kuat/ketat.


4) Petua Untuk Menghindarkan Strechmarks
a) Ambil satu sudu kecil air limau nipis. Ambil 20 titik minyak kayu putih
serta satu sudu air kapur sirih. Gaulkan ia dan sapu pada kesan-kesan pecah di
perut. Buat 2 minggu berturut-turut.
b) Sepanjang tempoh mengandung sapukan minyak zaitun pada bahagian yang
bermasalah serta elakkan menyapu minyak panas ketika mengandung.

5) Petua Membersihkan Rahim
a) Kunyit hidup, halia , air asam jawa dan sedikit gula merah dikisar dan ambil airnya. Minum 3 pagi berturut-turut atau ketika tempoh berpantan

dapatlah SB ambil ilmu petua ni ckit2 wat panduan walaupun bukan semuanya..

BORING DI HARI MINGGU

Ahad lepas alahai borim duk umah..LP punyalah berangan nk lepak kt umah ajek..janganlah harap kan..selagi kaki SB ni larat nk jalan..x kira..nk jenjalan gak..terpaksalah LP ikutkan..eheh..oleh kerana x fokus nk beli apa..nk jalan mana..kitaorg just decide nk gi Giant Seri Kembangan, makan, cuci mata dan shopping kalau ada yg berkenan..hihi..kitaorg sampai sana lebih kurang pukul 11 pagi..perkara pertama yg kene buat adalah makan time!!SB mkn ns ayam dan LP mkn ns goreng pataya...yg paling best dpt mkn ABC aiskrim yg syedap...

Sambil makan, sempat pikir nk beli apa..teringat bakul laundry tuk baby, dustbin baby,round hanger x beli lg..bolehla sambar terus nnt dah alang2 ada kt Giant nih..otw nk ke entrance utama Giant tu, LP singgah kt kedai kamera..belek2 punya belek, review sume camera akhirnya kami terbeli kamera..asalnya nk survey aje pom..langsung terbeli tanpa berfikir panjang..SB pikir pom dah berkenan beli ajelah..dah x payah susah2 nk survey lg..dan jgn menyesal dah lepas tu hookey!!Kami berangan nk pakai DSLR sebenarnya tp memikirkn keperluan utk mengusungnya kehulu kehilir adalah terhad, dgn brg2 baby lg nnt, dgn brg kami lg, takut x terbawa pulak..lagipun x terniat lg utk jadik pro photograher..ihii..lastly kami decide tuk sambar compact camera aje..senang tuk dibawa kemana2..so, kami beli NIKON COOLPIX S2500, murah aje..kami pikir cukuplah sekadar boleh snap gambar lil cute baby nnt..insyaAllah..impian DSLR simpan dulu..nnt baby besar ckit..insyaAllah..LP dan SB berkenan kolor merah..menawan...
Selesai sambar kamera tu, baru masuk giant shopping apa yg patut..otw keluar macam biasa singgah jap kat SUBWAY..menu feberet dan wajib kalau dtg cini...SB mcm biasa CHICKEN TERAYAKI dan LP punya TURKEY BREAST..kami tapau ajek wat balik sbb still kenyang lg...

inilah aktiviti kami hujung minggu ni..duk sana sampai kul 3ptg..oklah tu nasib x sampai malam kan..ihiii...