KISAHNYA EPIDURAL

uh, terasa sungguh lama x menulis, mmg lama pom,dah 36 hari usia Hadeef, blog terbengkalai gara2 menguruskan si kecil makin montel tu, dalam hati ibu ini, xpelah..yg penting kebajikan anak terjaga..blog kemudian pom xpe kan, harini ada sedikit kelapangan masa, nk kembali menulis lah sementara baby Hadeef nyenyak tido..

SB nk sambung lg pengalaman melahirkan bayi,dah sebulan lebih dah terbengkalai citer nih..
Sebenarnya masa SB bersalin aritu, SB amik Epidural tuk kurangkn sakit bersalin..
mulanya ragu2 juga psl epidural ni, tp sbb dah xleh nk pikir sbb dah sakit sgt, terus setuju bila doctor offer.
Tapi betul, kisahnya SB mmg kalau boleh x nk amik pepe, nk biar sakit semulajadi, but sebetulnya untuk seorg bakal ibu yg mmg xde pengalaman lgsung mengenai ilmu kelahiran, epidural adalah penyelesaian alternatif. Biarpun dah pergi kelas antenatal ke, baca buku ke, tanya pendapat kengkawan ke, lain dan berbeza dgn kita yg merasa saat kelahiran tu. Setiap org ada pengalaman berbeza.

SB punya kontraksi teruk juga..lama dan menyakitkan, Sb tak diinduced, tp doc still tunggu bukaan sampai 4 cm, pecah air ketuban dan tolak SB ke bilik bersalin. SB masuk bilik bersalin pukul 8.30 pg,bayangkan pukul 3.53 ptg baru SB deliver..dalam tempoh setengah hari tu, SB menanggung kontraksi yg amat sgt, sampai SB mmg dah letih sgt krn kontraksi.

Di hospital kerajaan, mungkin epidural bukanlah suatu pilihan..
Berbeza d hospital swasta, gynea nye siap promote utk amik epidural…
tapi kali ni bila SB bersalin di hosp.gomen ni, doc siap offer sbb kesian tgk SB tahan sakit..
pelik juga..

Proses Epidural..
Ntah bila SB sign borang tuk amik epidural ntah, tgh mamai dan sakit, mmg x sedar
yg igt2 lupa doc dtg ckp nk cucuk epi di tulang belakang..
doc tu pakar bius kt situ
Bila dah ready..doc suh duduk peluk bantal..tunduk takat boleh!
Sbb perut dh maksimum besar kan time nk bsalin
Doc sapu ubat antiseptik satu belakang..
Rasa sejuk je..
Pastu doc suh SB cakap klu contraction datang..
Sbb xleh cucuk time tu..
Maybe takut SB bertindak luar dugaan kut..hehe
doc akan cucuk kalau contract hilang..
Doc akan masukkan satu jarum diantara 2 segmen tulang belakang..

Sbb tu kena tunduk, supaya regang 2 tulang tu..
adalah sakit ckit, tp ckit aje..doc akn cucuk jarum,tiub mcm tiub kosong, pastu sambung ubat..
Pas proses ni, doc akan plaster2 sana sini kt belakang kita utk hold tiub ubat..
Pastu baring, mula rasa bahagian bawah kaki sejuk..
Pas sejuk, terus kebas, n xrasa apa2 langsung..
Rasa sejuk-kebas tu akan pelan2 naik sampai takat pinggang..

Ni saat plg heaven..apa2 sakit smua xrasa langsung, masa tu pukul 1.30 lebih kut
So, aku terus tdo, sbb sblm tu dh bertarung beberapa jam dgn contraction..
Ms ni dh bukak 5cm
Bagus ke utk tidak merasa sakit erk???
pendapat 1.. bagus, boleh rilek, dan simpan tenaga utk push!
pendapat 2..xbagus, sbb klu timing x betul, smpi nk push masih on epidural..
Biasanya pas abes 1 dos, doc akan biarkan kita mula rasa sakit
Sbb biasanya proses delivery hnya 1-2 jam je lagi..
So, kira ok laa kan, dh relek 2-3 jam, apa salahnya rs sakit sket lg..
Lg pun, nk bg ‘feel’ nk push..
Bila contaction dtg balik, sangat xtahan..
doc pesan kalau sakit lg, tekan satu button kt tangan kita utk tambah dose ubat
Yang xbesnya, epi dah makin xrasa..
Tapi contraction tu start dgn tahap dh y agak tinggi..
Sbb kita kan time tu dh 8-9cm bukak..
Bayang je laa contraction nye cmana..
1 jam selepas 2nd dos masuk.. aku kebas ya amat…
Tp masa tu laa delivery nk mula..
Doc dah pakai sarung tangan bagai..nk ready nk sambut baby nih
Sedangkan SB??langsung x rasa apa2..rasa nk push cam buat2 ajek
Maka smasa proses kelahiran..
SB langsung xdapat membantu..
Sbb tak rasa bila n tahap mana SB nk push!
doc bg arahan bpandukan mesin tu..
bila nmpk kontraksi sgt tinggi..doc suh push..
SB cuba push..kengkonon laa..
dah laa salah push.. langsung xpandai..
pendek kata, x membantu..
itu laa keburukan epidural..
sudahnya..vacuum.. bila dh vacuum, xtau brapa puluh doc jahit..

Masa jahit, seluk sana sini cek bukaan, masuk tiub buang air kencing smua x rasa sgt!
Dah naik ward, baru rasa sakit sgt..adoooooiii!
Tapi berbaloi..sbb tgk baby comel Hadeef ada disisi

One more thing, org kata cucuk epidural ni blh mengakibatkn sakit pinggang
alhamdulillah SB xdelah skit pinggang, cuma kesan skit belakng SB yg mmg dah lama sakit aje(sebelum peknen lg sakit) yg ada..
mungkin ada sesetgh org akn sakit pinggang tp biasanya sakit tu tak lama...

Semoga SB dan baby Hadeef dikurniakan kesihatan yg baik dan berpanjang slps ni..

entry seterusnya nnt SB nk citer psl breastfeeding hadeef lak, x sempat dah nk tulis, hadeef dah bangun..adios!!

Kelahiran Teristimewa

lambat hupdate..menyepi selama 2 minggu krn SB sibuk menguruskan org baru dlm kehidupan SB, utk makluman SB dah selamat melahirkan insan kecik yg comel ke dunia pada 01/11/2011..dan diberi nama MUHAMMAD HARIZ HADEEF, lahir seberat 2.79kg, panjang 50cm pada pukul 3.53 ptg di wad bersalin, Hospital Putrajaya..
kesempatan yg ada sementara HADEEF tido ni, nk update blog yg nk ala2 bersawang dah ni..rasa x lengkap hidup sbnarnya bila x masuk cini..SB nk citer rentetan kehidupan sehingga lahirnya HADEEF ke dunia..

entry sebelum ni SB ada citer psl gi mkn kt luar dan siap blh singgah secret recipe tu kan, rupanya itu adalah last mkn kek sblum mula berpantang..balik ke rumah rehat, sbenarnya dah kuar tanda lendir jernih ckit sebnarnya tp SB nk tunggu lagi sbb kalau pergi hospital mesti kene balik semula..SB dah rasa x sedap badan sbenarnya, plan esoknya 31/10/2011 nk gi jupe doktor nk tanya macamana..so, pikir nk amik mc nk rehat kt umah, so SB lepakla sampai lewat mlm x tido tgk tv..


31/10/11_12.50am : tgh syok2 tgk tv, tetiba kuar tanda (LP kelam kabut dah siap2 nk gi hospital ni), SB siap mandi la la la lagi, sbb x sakit pun, just kuar tanda aje..

31/10/11_01.15 am : dah sampai di kaunter wad bersalin..dekat aje jarak umah SB ngan hospital..tu yg boleh lalala tuh

31/10/11_3.00 am : SB kene warded dah, bukaan baru 2 cm..tp doc suh warded jugak sbb dah overdue. Dudukla SB kat wad tu sampai 01/11/2011,

01/11/2011_2.00-5.00am : contraction selang 10 minit sekali

01/11/2011_5.00-7.00am : contraction selang 5 minit sekali

01/11/2011_7.00am : diaorg bagi SB breakfast

01/11/2011_8.32 am: Bila bukaan dah 4 cm, doc decide nk pecahkan air ketuban, then SB dibawa ke bilik bersalin, otw gi sana, air ketuban dah kuar ckit2, sampai bilik bersalin doc sempat pecahkan semuanya.

01/11/2011_8.35 - 1.15ptg : sakit dtg bersilih ganti, SB rasa dah separuh nyawa dah tahan sakit..dah mamai sbb dah sedut byk gas tahan sakit..bukaan still 5cm..doc bagi suggestion amik epidural..SB dlm keadaan mamai dan tahan sakit tu menyatakan persetujuan..

01/11/2011_1.35 ptg : pakar epidural dtg cucuk tu kt SB..SB bertambah mamai..(tp byk perkara SB x igt msa ni, mujur LP ada citerkan suasana dlm tu)

01/11/2011_ 3.53 ptg: SB selamat melahirkan MUHAMMAD HARIZ HADEEF ke dunia secara normal tetapi vakum sbb SB dah byk kehilangan tenaga..lama sgt sakit..hihi tp xpelah yg penting selamat..

01/11/2011_8.00mlm: SB baru dibawa naik ke wad..bosannya yg amat ditinggalkan dlm bilik labour tuh..dahla nk susukan baby, susu x kuar..nk menangis SB..tp SB sabar dan terus berharap agar susu akn kuar sbb nk sgt BF baby SB sendiri..

01/11/2011_12.30mlm: kesan sedutan gas entonox dan ubat epidural maish lg terasa..SB masih lg mamai sampaikan masa ni nurse dah kesian baby dpt ckit aje susu SB, dia offer kasi susu formula kt HADEEF, SB dgn relanya bagi aje..sbb dah tak daya masa ni..nurse amik HADEEF bawa ke bilik bayi

02/11/2011_7.00pg: baru SB perasan rupanya mlm tadi nurse x pulangkan HADEEF kat SB, mungkin diaorg kesian tgk SB x larat, so, diaorg tlg jagakan baby di bilik bayi nun..pagi ni SB tanya mana HADEEF, barulah diaorg ckp yg baby HADEEF muntak kuning sejak mlm tadi..SB terkejut sbb diaorg x inform kat SB,SB dah mula risau dah..
02/11/2011_9.00pg: Nurse yg baik hati bawakkan HADEEF jumpa SB, dia terangkan apa yg berlaku kt baby, barulah SB lega..dan baby dah x muntah kuning dah..

02/11/2011_12.00tghari : After checkup dgn doc, dan doc pastikan baby dah ok..SB dibenarkan kuar wad..leganya sbb boring sgt duk dlm wad..alhamdulillah..

sayu hati krn Arwah Ayah x sempat melihat cucu lelakinya ini..