KEJAM BAPA BINATANG

Credit to Harian Metro

Sedih + geram + rasa nk menyumpah je kat bapak budak nih...kejamnya...
Sanggup ko buat anak kau mcm nih...langsung takde hati perut pedal!!! nape lah masa bapak dia ni kecik2 dulu mak pak dia tak bunuh aje dia...ha..kan dah menyumpah aku nih....
Sabar SB...mungkin pak budak ni mental kut...atau penagih dadah....tapi dia MEMANG tak patut buat bayi sekecil 38 hari nih macam nih....serius!!! ini mmg serius...

Org lain bukan main susah lg nk dapatkan anak..bertahun2 kawin tp still x dpt anak..tp ko senang2 je dpt anak pergi dera!!..mmg mental la...

Marilah sama2 kita doakan agar bayi malang ini sedar dari koma dan menjalani hidup seperti kanak2 lain...dan SEMEMANGNYA...tlglah pihak bertanggungjawab di dunia ...berilah PEMBALASAN setimpal atas perbuatannya!!...yg pembalasan di Akhirat...biarlah Allah yg Maha Kuasa tentukan....

mood :-- still lg rasa geram kt bapak budak ni!!

SENGIH KE SENYUM

skang dah pandai senyum sengih kalau suh wat gituh..langsung nampakla gigi nan dua batang tuh



AMACAM ?? MENGGODA TAK SENGIHAN SAYA???..HIHI
 

Selamat Hari Lahir

Selamat ulangtahun buat diri sendiri yg ke??...biarlah rahsia..kalau pandai cari yer..hari ini pada 17 Disember lahirlah SB..Alhamdulillah masih lagi berpeluang menghirup udara nyaman di bumi Allah ini..terima kasih Ya Rabb!!
nak celebrate cam bbudak kecik takleh..wat malu ajek..ihii..LP pi bawak mkn2 dan blanja hadiah besday nih...tq LP..muah muahh



12.12.12

hermm..canteknye tarikh ni kan..erm...apa yg special berlaku kt SB arinim ek..erm..xdek pom..

cuma smlm jelah..bukan special cuma citer klakor dan memalukan...
pepagi lagi dah kene gelak guling2..pg semlm nk gi keje SB dan lambat nk gi keje...Mr.LP tak keje sbb Hari Keputeraan Sltn S'ngor..tapi dia kene bangun awal juga hantor SB gi keje..ahahaha..padan muka dia...hihi...

Kelam kabut SB naik tingkat 16 gi hantor bby Hadeef ke rumah pengasuh dia,LP lak tunggu SB dalam kete aje..keluar aje lift terus kelam kabut cari kete kt parking..dgn confidentnya nk tarik pintu kete yg sama cam kete LP, tetiba ada org hon, ehh.. pehal lak ada org hon pepagi buta nih, sekali toleh blkg, LP duk sengih ajok naik kete dia...aahahaha..sekali SB salah kete daaa...tula dlm pala otak duk pikir lain...tersengih2 la jalan ke blkg masuk kete LP...abih dah kene gelak guling2...aduyai...LP kata dia igt nk biarkan aje, tapi takut ttiba berbunyi lak alarm kete org kan..lg haru nnt..sbb tu dia hon cpt2...owhh tidak!!!

Dah sampai kat opis LP plak rajin tanya eh tak bwk handbag, botol air ke...eh LP tak ambik ker...haaa..yg ni mmg salah LP terang2 ...sbb ni keje dia bawak turun hbag dan botol air sbb SB kan kene hantar Hadeef dulu....jadik sama2 serilah!!..padan lagi muka LP sbb kene balik amik hbag semula..hihi...

Alahai hari semalam..

Alahai Apa Nak Jadi

 Alahai..dunia di akhir zaman..tepuk dada tanya iman!!!
macam ni pun ada ker, tak rasa pelik ker???!!!
credit to: mediasantai

Bayi dilahirkan sangat bijak!!

Sebenarnya semua anak-anak kecil malah bayi yang baru saja dilahirkan sebenarnya sudah GENIUS. Betul ke? Bercakap pun belum pandai, poo-poo pun masih dalam lampin, genius macam mana pulak? Ok mari kita lihat fakta.
Mengikut kajian sains ke atas umur kanak-kanak 0-3 tahun  :-
  • semasa bayi dilahirkan, mereka telah mempunyai 100 billion sel otak
  • otak mereka adalah 250% lebih aktif berbanding dengan otak orang dewasa.
  • otak mereka membentuk 1000 trillion sinaps (hubungan) menjelang usianya 3 tahun iaitu 2 kali ganda lebih banyak berbanding orang dewasa
  • mampu menghasilkan sinaps (hubungan) lebih pantas pada tahun pertama berbanding tahun-tahun yang lain.
Untuk lebih memahami mari lihat pula diagram dibawah :-
Synaps Dalam Otak Kanak-kanak 0-3 Tahun
Diagram di atas menunjukkan kepadatan synaps (jaringan atau hubungan) yang terhasil dalam otak kanak-kanak adalah lebih tinggi berbanding seorang dewasa.
Apa pula synaps ni ?  Synaps adalah jaringan yang terbentuk apabila sel-sel otak yang dikenali sebagai neuron di hubungkan dengan neuron yang lain dalam otak. Synaps inilah yang berperanan penting untuk perkembangan otak kanak-kanak yang membawa kepada perkembangan mental dan fizikal mereka. Jika neuron-neuron ini tidak dihubungkaitkan atau jarang digunakan lama kelamaan ia akan hilang begitu sahaja. Sebaliknya,jaringan synaps yang digunakan berulang kali akan menjadi kekal. Bagaimana untuk mencetuskan synaps dan menjadikannya kekal ? Jawapan adalah melalui  stimulasi yang konsisten.
Jadi pada umur ini 0-3 tahun, lakukan apasaja aktiviti bersama mereka. Rangsangkan otak mereka untuk mencipta lebih banyak jaringan. Kerapkan bercakap-cakap dengan mereka, bermain, bercerita atau apa saja aktiviti yang menyeronokkan untuk anda dan sicomel. Ajarlah mereka apa saja yang anda inginkan, anda pasti surprise dengan kehebatan mereka. Percayalah anak kita pun boleh jadi genius macam mereka diluar sana.

Takut naik troli



Setahun lebih baru diletakkan dlm troli brg nih...ahaaa bukan main takut dia..pegang kiri kanan..alahai dak hadeefku cayam

Menginap di Selesa Beach Resort

SB ikut family day+bengkel opis Mr. LP di Selesa Beach Resort, PD...SB dan family duk sana 3 hari 2 mlm aje, bawah ni gambar lobby SBR.


Kat bawah ni adalah persekitaran resort, ok la jugak..kitaorg mamam di Sri Kelana Coffee House dalam nih, makanan ok..sedap juga...
Malam kedua disini kami disajikan makanan ala2 barbeku..layan gambar desert yg menawan kalbu nih...

Ni masa hari last kami disini, ada telematch kat pantai, LP aje main ngan opismate dia, SB kene jaga hadeef yg asyik tido dlm stroller..
Bangun tido boring lama tunggu abahnya main..gi bilik mainan baby..nasibla byk toys kat situ..siap main ngan ank opismate LP, siap gaduh2 rebut kereta lagi..alahai Hadeef..nk buli gugirl ye..Aleesya namanya...muka sebijik cam pak dia..hihi

 Hasil cabutan bertuah kami mlm tuh, dapatler kipas meja ngan frame gambar..Alhamdulillah..


WORDLESS WEDNESDAY


Insan Terpilih

Terbaca kata2 sorang uztaz mengenai kematian..

Kematian sesorang secara mengejut....mereka ini adalah org2 yang terpilih dan disayangi Allah, perginya tidak azab dan tidak jugak menyusahkan siapa2 sebelum ajalnya.... Insyaallah, hati akan lebih tenang jika kita redha..... 

Begitulah juga Arwah Ayah,..
tak sakit...tak menyusahkan pun, perginya secara mengejut, sehingga ke hari ini...SB rasa dia masih ada...sentiasa titipkan doa buatnya dlm solat...dan ya... mmg SB tenang dan redha...Alhamdulillah...tapi ke saat ini air mata SB tetap mengalir kerana rindukannya....

MAMY POKO dihatiku

Testimoni penggunaan diapers..

PetPet

Selepas dilahirkan terus pakaikan Hadeef diapers PetPet nih, mmg dah standby diapers ni + dapat free gift dari Hospital, so far masa dia little baby ni, sangat sesuai dipakaikan PetPet..tak bocor, aliran udara yg baik, kulit takde ruam langsung..Alhamdulillah..suka sangat pakai nih..sampaikan kalau ada sale cpt2 grab..mesti mak2 lain pun camni gak..ada sale je diapers tgk dulu kan..hihi

Bila Hadeef dah start mengganas, dah merangkak dah takle duk diam..nk menyiapkan dia selepas mandi amatlah susah..nk kene kejor dia..pegang betul, baru leh pakaikan diapers ngan sempurna..Akhirnya SB bertukar ke Mamy Poko Easy Fit Pants.. 

Mamy Poko Easy Fit Pants
Barulah senang ckit keje SB, pakaikan diapers ni cam pakai seluar aje, masa dia merangkak pun still blh kemaskan lagi..Mamy Poko ni pun mempunyai aliran udara yg baik, dan tak bocor.
Biar dah parah camne pun still tak bocor, sangat2 like!!

Baby Love Grow Pants
Saje gatal nk tukar diapers..terbeli diapers Baby Love ni sbb tgk cam best jugak, tebal ckit dari Mamy Poko, dan ada satu hari Hadeef terpaksa pakai Aishah punya diapers jenama ni gak sbb x cukup diapers yg SB bekalkan..seems like ok aje ngan Hadeef, harga lebih kurang sama aje ngan Mamy Poko.Bila beli satu pek Jumbo, try penggunaan hari2, ternyata memang x sesuai ngan kulit Hadeef, tetiba naik ruam kat bontot dia, SB bukan nk kondem Baby Love, tapi ini based on pengalaman SB pakaikan kat Hadeef..satu lagi Hadeef pakai ni bocor lah..pastu bila cam dia buang air kecik byk ckit, mula la dia cam tak selesa..

Langsung bertukar semula ke Mamy Poko sampai sekarang...
Sekadar pandangan SB..


PERJALANAN BALIK KG SELAMA 24 JAM

Fuh lama wat karangan nih..x sabar sbenanrnya nk citer pengalaman mencabar balik kampung beraya HARI RAYA AIDILADHA di Kelantan dgn menempuh perjalanan selama 24 JAM you!!..

Kami dah decide nk baik sehari sebelum raya means hari Khamis sbb LP kekurangan cuti, SB ikutkan saje sbb dia yg drive kan...Alkisahnya cam berat hati aje nk balik kg..bukan ape , badan dan otak penat dan letih..ngan keje..ngan pena turuskan rumahtangga lagi..org lain pn camtu gak tp kali ni terasa letih sgt..LP lagilah lebih2 lagi letih sbb penat bertugas masa konvo kat UKM aritu..malam khamis tu kami tak berkemas lg pun, sbb kami pikir pagi pagi khamis tu campak2 ajelah brg dlm beg..igtkan nk bangun awal kul 6 nk kemas, sekali lepas subuh tertido balik dan bangun kul 8...tambah2 plak SB ngantuk tahap gaban sbb Hadeef cam meragam skit mlm tu..x tidor sgt..so, terbangunlah kul 8..cpt2 bangun mandi, kemas2 brg..betullah cam LP kata mmg campak2 aje kat dlm beg tuh..Siap kemas, mandikan Hadeef, kemas umah skit..tungtang tungtang..sekali kul 11pg gak kami gerak...

Turun masukkan brg dlm keter, pagi tu pun dah ada satu sign cam kitaorg akan mengalami pengalaman tragis nih, LP dah siap2 masuk brg dlm keter dan sampah letak blkg keter utk dibuang..and then gerak..tuptup sampai rumah sampah, sampah takde, sekali sampah tu jatuh kt tempat parking tadi daa..jadi patahlah balik dgn berjalan kaki Mr. LP pi amik semula sampah tuh, tak nak jadi org selfish dgn biarkan aje sampah tu kt tengah jln, nnt ramailah yg mengutuk maki hamun sapelah yg buang sampah ni, x pasal2 free free je dpt caci makian org..ehhhe...

Maka bermulalah perjalanan yg indah  kami menuju ke kampung...dari Putrajaya  nk ke gombak mcm biasa mkn masa sejam lebih dah tolak tambah campur bahagi jem lagi...sampai tol Gombak l kul 12.30 tghari lega sbb clear aje jln..Alhamdulillah..sampai Petronas apa ntah lupa daa..kami igt nk mkn tghari situ+solat jamak, sekali restoran kat situ ditutup utk renovation, maka solat ajelah kat situ...mkn roti dan air nescaffe bekal aje..takpelah fikir bukannya lapar sgt pun...

So, kul 1.30++ ptg camtu kami teruskan perjalanan...jln ok smooth aje sampai masuk Bentong..masuk pekan Bentong dan Pekan Raub..ok aje jln...sekali masa ni kul 3 lebih gitu, melepas Kg Padang Tungku, Lipis...kereta dah start bersusun...aiyakkkk..adakah apakah...kereta gelak slow giler..nasib agak baik sbb Hadeef minum susu mkn tido aje keje dia...tak menangis dan meragam...Alhamdulillah...dan pelik sbb ramai org cam patah balik, dan pakat reramai suh patah balik...kenapa yer..apakah yg terjadi...duk curik2 dgr org bhenti sembang ckp ada excident la...ada tanah runtuhla..byk versi la...last2 keter dah tak gerak lgsung dah, siap ramai turun sembang+camping bagai apa dah...LP dah susah hati sbb dia nk terkucil + nk isi minyak kete...takut kat depan lagi takde stesen minyak...dgn pantas SB suh LP patah balik...

Maka berpatah balik la kami...LP mmg takde niat lain dah..nk isi minyak dan nk selesai hajat..SB pom sama,sekali sampai stesen minyak SHELL kat Padang Tungku tuh...mak aihhh punya bersusun keter nk isi minyak...dan bersusun juga manusia tunguu toilet..adduishh..parah parah kali nim..SB pun terjebak sama dlm drama menunggu toilet beramai2..lama giler uh..siap LP gi beli gurger yg lmbat giler pun giliran SB tak sampai lagik..

Tragis tragis..itu belum lagi campur ngan kejadian ttinggal kunci dlm kete tuh, kat stesen ni jugakla..LP ada kasi kunci keter kat SB, SB xnk amik sbb sibuk ngan Hadeef, LP igt SB dah amik, sekali SB kuar keter, dump tutup pintu keter..maka terkuncilah keter tersebut..ahahah...maka ramaila yg dtg tlg umpil pintu keter nk amik kunci tuh, ada sorang Mek gyver nih, dia kata dia selalu ttinggal kunci dlm kete, pelupa katanya..dia minta carikkan pembaris panjang nun wt masuk celah2 tingkap utk cari lock keter tuh..setelah berhempas pulas..akhirnya Mek Gyver ni berjaya..yeayyy...Alhamdulillah..

Sebenarnya adik ipar SB pun ada sekali, tapi dia naik kete lain ngan kawan dia..dia gerak lambat ckit dari KL..tapi dia dah siap patah balik ke SHELL tu dan gerak balik ke arah yg sama..sekali dia adalah org yg last sekali kene patah balik sbb polis dah tutup jalan dah tak kasi lalu..huwa...lagi parah..maka LP pun nunggu janji nk jumpa kat stesen ni semula..

Duk sembang2 sekali pakat nk follow 2 buah keter lain nk konvoi lalu ikut cameron, asalnya LP mmg dah nekad nk ikut highway LPT aje..tp disebabkan kawan adik ipar SB nk konvoi ikut, LP ikutkan aje sbb bimbangkan adik dia tuh, kang pepe hal ada abang leh tlg kan..

Bermulalah perjalanan kami yg mencabar dan penat+takut+letih...masuk hutan kuar hutan, lalu jalan berlubang2..rasa nk nangis aje..SB tak takleh nk igt lalu kg mana dah..yg igt Bukit Betong...sekali dlm hutan dlm 5km lgi nk sampai Gua Musang...dlm gelap tuh..keter bersusun..menunggu giliran utk ditarik soleh org kampung sbb jln berselut..mak aihhh..SB dah cuak..maka LP dan adik dia dan sebuah lagi keter pakat nk patah balik...takleh jadi apa dah..kalau menunggu lagi mahu 5/6 jam lagi nih..kami patah balik naik Highway LPT lalu Terengganu...berhenti kat RnR Temerloh jap utk LP melelapkan mata, sian juga dia drive, SB mmg takleh lelap dah..dan sedih tragis juga, dahlah shari tak jumpa nasik, beratur ngan dukung Hadeef nk order nasi lemak tapau nk mkn dlm keter, sbb nk mkn situ takleh, sape nk pegang Hadeef, kasi can LP tido..sekali bila sampai giliran SB..org kedai kata polistren utk bungkus dah lama habis, silap SB gak x tanya dulu, gi beratur aje..dahlah Hadeef meragam ckit masa beratur tu..rasa nk nangis aje tau..lapar+ penat+anak meragam..tp takleh mkn pepe..sedih sgt..tp teringatkan ada lagi org yg sedih sbb tak mkn berhari2...SB insaf jap, beli Milo kotak utk hilangkan lapar..bolehlah dari takde langsung..ada je mknan lain tp sbb perut lapar nasi...jadi nk nasik gak!!

Perjalanan diteruskan dlm kul 4pagi lebih gitu..sedih dengar takbir raya dalam keter. Masa org Solat Hari Raya AidilAdha dah sampai kat Permaisuri masa tuh, jalan lengang juga lah..akhirnya kul 11 pagi sampailah kami ke Kota Bharu...

tamatlah perjalanan balik kampung kami selama 24 jam...

banyak hikmahnya dengan apa yg berlaku dgn kami ni..Alhamdulillah selamat sampai...


Selamat Hari Lahir Anakku

Selamat hari lahir buat anakku Muhammad Hariz Hadeef Bin Hazrizal...
pada harini tanggal 01/11/2011 tepat 3.53 petang Hadeef selamat dilahirkan...harini genap setahun umurnya..dah main bijak dah..alhamdulillah..

Perkembangan Hadeef setahun ni :
- dah tahu kalau buka pintu umah maknanya nk gi jln
- nak pergi aje kt org yg pakai tudung@pakai cantik2
- pandai ajak ibu dan abah main ngan dia..siap cuit2 lagi
- fasih panggil abah dia..tapi SB dipanggilnya Mama...
- belum boleh berjalan tapi dah menapak..
- gigi bawah baru tumbuh sebatang,gigi atas dah tumbuh dua btg...
- bagai dh tahu nk kene cucuk kt klinik td,ditepisnya tangan nurse tuh..ehehe
- pandai main ciku cakkk
- dah boleh tolak pintu sendiri kalau nk kuar bilik

Semoga Hadeef membesar dgn sihat dan menjadi semakin bijak..Semoga menjadi anak yg soleh..dunia dan akhirat..

Doa Ibu ngan Abah mengiringi kehidupanmu..Hadeef
Senyuman dipagi hari lahir slps bangun tido!!

LCD SCREEN SAMSUNG NOTE 10.1 SB KELUAR LINE PURPLE

panjangnya tajuk posting SB nih...takpe asalkan you all faham kan...

Kisahnya baru 10 hari SB beli Samsung Note 10.1 ni kan, tgh2 SB syok berfacebook, tetiba kuar satu garisan warna purple kat screen tab nih..uhhh dan cuak..apakah ini...wat derk dulu, off dulu then on balik...jadik lagi, sekali dah berapa kali on off daaa..sama jugak....alahai nape jadi camni nih..

dah garu pala...pastu google tgk apa dia kata..ramai yg kata mayb screen LCD yg rosak..SB off the gi tidur dlm keadaan tak senang hati...uhuuu..
Esoknya pepagi lg SB tipon org kedai yg SB beli tuh, kat MINES kedai dia..dia mintak SB bawak gi kedai dia dulu, dia nk tgk dulu masalah apa, then kalau perlu dia kene hantar ke Samsung Centre utk repair , disebabkan masih dlm warranty so, diaorg akan repair free, tapi offkoss takkan replace baru unless kerosakan ni berlaku dlm 7 hari slps pembelian...ni jadik selepas 10 hari pembelian...huwaa...

Petang tu juga SB dan LP gi kedai dia..sekali budak Ah Di tu takde kat kedai, suh seller lain yg tgkkan..dia kata owhh ni kene hantar Samsung Centre..aiyakkk..kalau diaorg hantarkan mayb dalam seminggu dua...adoii..org nk balik kampung la pokcik...mana leh tunggu seminggu dua dah..tak puas hati tanya diaorg apa lg alternatif yg ado..dia ckp kalau gi hantar sendiri kat Samsung Centre, mayb leh dapat terus atau sehari dua..lantas, tanyala centre dia kat mana, dia ckp yg paling dekat kat Midvalley dan kat Pandan Indah..mintak kontek no sana..hampeh..diaorg pun takdo kontek nombor...erm...servis selepas jualan sungguh menyakitkan hati yer...

Tapi SB ada amik leaflet psl Samsung Product dari kedai tu, ada nombor tipon Samsung Customer Service, dgn lajunya Sb kol tanya, barulah senang hati ckit, diaorg minta SB bawa ke Samsung Centre juga..siap bagi contact no lagi..ha..baru betul...yg terdekat adalah Pandan Indah..laju2 kitaorg gi sana, Pusat Samsung ni terletak kat Pandan Capital, store dia kat dlm tula..ala..dekat ngan Giant tuh..kn dlm tu byk kedai tipon..carilah Samsung Centre..diaorg kata diaorg blh repair, esok amik..patutnya kene tinggal dlm sehari dua jugak, tp technician diaorg kata boleh siap esok, tanyalah boleh ke replace baru..tak boleh rupanya..cuma Samsung akan repair dgn free dlm  masa setahun warranty...Redha ajelah mokcik...

Nasib baik layanan kat cini ok, jawab segala pertanyaan kita, awek2 melayu ramai keje cini, si bdak hadeef siap main mata gelak2 lagi ngan awek2 tuh..hamboii Hadeef ibu nih..gatal ye..

ok esoknye Mr. LP gi amik semula Note tu..alhamdulillah dah kembali seperti sedia kala, nasibla ada warranty lagi, kalau tak diaorg tukar LCD screen tu mahu dalam RM500 gak tuh katanya..diaorg kata dlm setahun ni kalau ada pepe just dtg je kt centre nih, diaorg akan repair+replace for free..yelah jaminan Samsung kan..

skang dah boleh guna dgn senang hati..lupa nk snap gambar note yg ada line purple tuh..


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Salam Hari Raya Korban, tahun ni beraya haji di Kelantan dulu, baru balik Terengganu...insyaAllah nk jalankan aqiqah utk dak kecik Hadeef...Selamat Hari Raya Haji buat semua...buat yg balik kampung..hati2 dijalan raya..SB memulakan perjalanan pd esok pagi...doakan perjalanan kami selamat ye..semoga Hadeef tak meragam..risau juga dia meragam sbb dia kan dah besau..hihi








Kuey Teow Ladna SpekBiru

SB buat nih untuk dinner , senang , mudah dan cepat utk dibuat, SB main campak aje apa yg ada dlm fridge..meh SB tepek resipi SB

Bahan-bahan ( 2 org )

  • kuey teow
  • sebiji bawang besar - SB suka bawang byk..hihi (x letak pom xpe)
  • 2 ulas bawang putih dicincang kecil2
  • 2 sudu minyak
  • isi ayam
  • udang
  • sotong
  • lobak merah
  • lobak puteh
  • asparagus ..yihaa kan SB ckp SB cmpak aje apa yg ade dlm fridge
  • baby corn
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • cili padi
  • air
  • garam dan serbuk perasa SEDAP

Cara Buat

  1. Panaskan minyak. masukkan bawang putih, bwg besar, cili padi dan goreng sehingga garing sedikit. SB masukkan air, then masukkan ayam yg dipotong kecil, udang dan sotong.
  2. SB teruskan masukkan serbuk perasa SEDAP dan garam ckit aje. Balancekan rasa dia..
  3. Bila ayam,stong udang dah masak, masukkan lobak merah dan lobak puteh
  4. bila dah nak mendidih masukkan baby corn dan asparagus. 
  5. Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
  6. Setelah kuah mendidih masukkan  kuey teow dan siap sedia utk dihidang...
Siap aje paksa LP makan terus sbb mcm ala2 kedai mkn..mkn panas2..yehaaa..
Selamat mencuba..

Spek Baru Mr.LP - Kacamata Untuk Bersukan


Suka benor ler dia dapat spek baru...cam SB dulu ler..suka benor dapat spek biru...langsung spek biru berkenan dihati...langsung nama blog ni pun spekbiru I Love you..aih..teringat kenangan lama laks..ahha..udah nama blognya spekbiru, meh nk tepek citer pasal spek gak..jgn mare..

kisahnya kesilapan Mr LP ni  sibuk kalut nk gi keje sbb terbangun lambat, dah elok sarung baju keje, nak dijadikan cerita, tangan sendri tersalah tepis spek tu, lalu jatuh..dan pecah dua...sama la cam spek SB dulu, pecah dua..tapi SB dulu spek tu jatuh sendiri..yeker jatuh sendiri..hihi...

Mr.LP mmg dah tak senang duduk dah..spek tu digunakan masa santai duk umah, takmolah pakai spek baru dia satu lagi tuh..herm..satu lagi dia guna spek ni masa main badminton..tu yg nk gi buat jugak tuh..cam budak kecik ajak gi Mines nk wat spek..kalu tang mende dia nak..laju ajek ekkk..SB kan isteri solehah ikutkanlah aje..aceh aceh..senyum manjang aje dia bila dah dapat spek baru..

Spek LP ni buat kat Kedai Spek A-LOOK, lupa nk snap gambor kedai..kat dalam MINES tu ha..level bawah sekali..dekat ngan kedai baju kanak2..ANAKKU..kelebihan spek baru LP kali ni, adalah boleh dilenturkan sbb dibuat ngan plastik khas, insyaAllah tak pecah kalau jatuh..bingkainya grip kaca spek tuh, tapi kalau jatuh beriya pecah gakla kut, spek ni kegunaan dia adalah untuk outdoor activities, macam bersukan...sesuai sangatlah tu ngan apa yg LP nak...ops..lupa harganya murah aje, RM129 free lens..oklah tu..dapat diskaun RM9..jadi bayor RM120 je..lens siap dalam sejam aje...kejap je kan...besh!!

sudahnya..senyum sampai ketelinga la dia...

Wordless Wednesday

Samsung Galaxy Note 10.1



apa ke pening arini,draft yg patutnya post ari rabu gi post ari khamis, abaikan jelah, SB penim..ahahha

Misi Mencari...

Ha..wiken yg lepas..kitaorg ada misi..jeng jeng jeng...misi mencari..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ha...kat sini..kat sinilah kitaorg memulakan misi kitaorg..cam tak??...
 Nampak tu Mr.Lp tgh nego tuuh...nasibla si kecik Hadeef tido..boleh nego dgn aman..hihi

Hadeef Belajar Berjalan

Video Hadeef belajar berjalan dgn menolak keretanya..seronok bukan main eksen cam dah dpt jln..insyaAllah cpt2 jln ye anakku sayang...

ESP dah sampai..

 Order ESP ngan ex-housemate dulu, sbb dah pernah  cuba produk SHAKLEE ni, best sangat..sblum ni mkn supplement Trial Pack Milk Booster, tapi setelah baca kebaikan ESP ni, order ngan ex-housemate tu cpt2, dia post semalam, dah sampai arini, best..tak sabar nk cuba!!



Dan inilah model ESP untuk harini....taraaa...


SUBWAY at ALAMANDA

will be opening sooonnn!!! can't wait!!!....

update!!!
 SB pun dah lama tak gi alamanda..sebenarnya dah agak lama juga dah SUBWAY ni dah bukak...so, dah senanglah nk mkn subway dah tak yah gi jauh2..

JOOM MKN SUBWAY!!

COCONUT SHAKE sedap- ALAMANDA

Air coconut shake kat Rasa Food Court -Alamanda ni adalah yang terbaik jugak la..sedap..waalaa bagi penggemar coconut shake cam SB ni, harganya RM4.90, dah naik 40sen, last SB minum RM4.50..masa mula2 diperkenalkan..erm..biasalah tu kan..

 saje nk tunjuk skali aritu apa menu kitaorg kt sini, LP mkn nasi putih seafood msak belacan kut..fuyoo..hebat bau belacannya..
 SB lak opkos la mknan feberet..nasi ayam...mmg dicadangkanlah pd penggemar nasi ayam..sedap!!

NAK BERJALAN DAH ke?

budak kecik tomey ni dah boleh berdiri tapi  kene berpegang ngan something..boleh menapak ckit2..tak sabar nk tunggu dia berjalan..Semoga Allah iringi perjalanan kehidupannya dgn penuh rahmat..aminn


KELAB TASEK PUTRAJAYA

Last wiken kami sekeluarga gi jenjalan cari makan di kelab Tasek putrajaya..akhirnya sampai gak kat sini, dah lama nk singgah tp asyik x jadi ajek..herm..saje nk cuba masakan kt restoren samudra kat sini..
kami amik table kat luar restoren, ada area yg ber'aircond' tapi alang2 sampai cam ala2 tepi pantai kan..hirupla udara nyaman kat luar kan..
tiba time order menu, sila klik kalau nk tgk menu dgn jelas k..harganya not bad ar
yg ni SB order..nasi ayam sweet sour katanya..RM 14.50
yang ni Squid Ring RM 10.00
yang ni lak Mamak Mee Rm 9.00

air cam biasa LP order ice lemon tea peach dan SB milo ais..kedua2 nya RM5
komen ttg makanan..erm..bolehla dicuba sekali sekala tapi utk selalu mkn tu taklah kut..nk komen lebih2 nnt ada yg terasa lak..nk tahu kene cuba sendri ek..

yang tak dpt dibeli adalah suasana pemandangan kat situ..dgn menghirup udara bak duk tepi pantai..bolehlah menghilangkan kerinduan pada pantai sbb dah lama tak tgk pantai kan..ini ibarat pantai le kt putrajaya nih kut..ramai org lepak2 kat bawah ni..jogging.bawa anak bersiar2..cycling..

cam akak kat dlm gambor ni, lepak2 sambil mkn buger sambil bincang masalah negara..hihi
oklah suasana kat sini..damai juga..ngan angin sepoi2 bahasa..
Mr LP ngan Hadeef duk tengok org bercanda2 ditepian tasik..


ok itu aje review psl gi kelab tasek aritu..slmt jenjalan..boleh ke jadik agen pelancongan camni..huh..fail!!eeeheheee

SEDEKAD BERKAPEL

cam kelakar lak..slmt ulangtahun kapel..sebenarnya dah sedekad kami bersama..hari ini pada 08/10/2002, kami secara rasminya declare..saje tepek cini nk suh ank cucu cicit tahu yg SB sanggup igt tarikh2 gini buat kenangan sepanjang hayat..

igt lagi kenangan masa nk kapel masa tu, LP siap pesan kt kawan sekelas dia minta SB turun kat cyber cafe lps maghrib, kat CC tu ada tangga besar, kat situ bebedak kolej selalu lepak2..tapi masa tu awal lagi bebudak tak melepak lagi, SB siap tunggu LP, dia dah sampai awal lagi, tapi bantai main game dulu dlm CC..kawan dia nampak SB duk tunggu kat luar, kita org bukan dating tau masa ni, tapi kononnya dating ar, ada kawan dia teman..ceh kelakor sungguh mokcik rasa..duk tepi longkang..LP kata ada nk ckp sesuatu...SB suh cakap cpt sbb ada assignment nk buat nk naik dorm dah, boleh plak dia tanya dah mkn ke, tadi gi mana, watpe..aihhh mokcik turun dah pesan kt kwn suh turun tadik kan..duk jumpa awok ler..hhiiii..sembang punyer sembang..LP ni sgt pemalu sbenarnya..dia nk propose SB suh jadik awek dia punya lah susah..

Sembang punya sembang last2 dia suh SB faham2 sendiri..mulanya SB pun tak faham..tapi fahamkan ajelah..dah dia pemalu...sampai saat ni selama 10 tahun kami bersama harungi suka duka kehidupan berdua..sampailah skang bertambah2 manis kehidupan kami dgn kehadiran bdak kecik Hadeef..dan insyaAllah adik2 Hadeef coming soon..hihi...semoga perkahwinan ini mendapat barakah dariNya..Ya Rabb rahmati kami hingga ke pintu syurgaMu Ya Rabb...

Bila diingat2 balik sangat manis kenangan2 masa dulu kan..cam kelakor pun ada..lepas dari tarikh 08/10/2002 tu kami declare awek pakwe, satu kolej tahu kitaorg kapel, kira org lain dah takleh nk kacau ar, cpt tersebar sbb kwn2 dia kabel besar..antena besar kt kolej tu, pepe cpt je tersebar..yelah kolej bukan besor mana pom..nk tergelak lah igt kenangan masa zaman kolej tuh..best best..

Buat Mr.LP..terimaksih abang sbb jaga SB dgn baik sampai ke hari ini...

Hadeef 11 Bulan

Perkembangan dia sekarang..dah merangkak dgn lajunya..dan bangun berdiri dgn sendiri tp kene berpegang ngan something..cuma belum menapak lagi..gigi baru tumbuh sebatang..bila dia sendri  tgk video dia gelak2 ngan abah dia..mcm tgk citer kartun gayanya..syok2 tgk video tu, tp bila dah abih..dia nangis..kene pasang balik..sama la cam tgk twinkle2..gigih la abah ngan ibu bangun duduk sbb nk replay video..nangis sakan woo kalau tak replay..nnt SB grap video masa tu lenkali ehh...semoga membesar dgn sihat sayang...(update)..nk post video tu x berjaya , mungkin sbb file tu besar kut, xpe SB tepek gambornya hadeef la..