Muhasabah Diri...


 Speechless..terkedu…

SB terlambat tahu psl cerita ni..but Alhamdulillah Allah bukakan hati SB sejak last week blogwalking dan terjumpa story psl pengorbanan suami menjaga isterinya yg sakit..sangat menyentuh hati..berkali-kali airmata SB mengalir..ianya spontan…bila baca aje sebak dan terharu..mula terbayangkan Hadeef..

SB juga nak kongsikan dgn kawan2 SB pasal NORMA TALIB ni…perjalanan kehidupan mereka slps kawin sehingga ke hujung nyawa NORMA tlh diceritakan oleh birasnya..MOON dalam blognya..

Kalau nak tahu rentetan kisahya dgn lebih lanjut..sila lawati:-

SB terharu dan kagum ngan pengorbanan TALIB seorang suami yg begitu tabah dan kuat dlm menghadapi penyakit isterinya..seorang suami yg tidak berputus asa utk melihat isterinya sembuh semula sprit sediakala..NORMA TALIB sgt2 bertuah krn dikelilingi oleh insan2 yg amat menyayangi mereka..ARWAH NORMA bertuah krn mempunyai keluarga mertua yg sgt baik..keluarga TALIB treat NORMA mcm anak, adik beradik sendri..bertuah ARWAH NORMA..dan sesungguhnya NORMA telah pergi dgn tenang…dan TALIB adalah insan yg paling tabah..menghadapi kematian isterinya yg tercinta dan berazam membina hidup baru demi AMANAH yang ditinggalkan NORMA..iaitu RAFIQ…

Mengalir lagi airmata ini tatkala menaip bila terkenangkan RAFIQ..anak kecil yg seakan-akan mengerti yg ibunya sedang bertarung dgn penyakit…menjadi anak yg baik dan senang dijaga sejak dilahirkan..Paling menebak hati SB adalah RAFIQ sampai ke akhir hayat ibunya tidak dapat merasa walau setitik pun susu ibunya…sakit NORMA bertambah teruk selepas melahirkan RAFIQ..Alhamdulilah Allah permudahkan Norma melahirkan RAFIQ..NORMA start sakit sejak mengandung 7 bulan..hebat sungguh dugaan yg ALLAH kurniakan buat NORMA TALIB RAFIQ sekeluarga…bacalah kisahnya di blog KAK MOON utk mengetahui lebih lanjut..

Semalam…duduk bersantai tgk tv bersama Mr.LP dan sayang Hadeef..ada beritahu Mr.LP pasal kisah NORMA TALIB ni..asalnya SB nak beritahu dari awal sampai akhir storynya kat LP..tp SB jadi terkedu…SB takut SB x dpt nk tahan airmata bila start cerita..malu nk nangis dpn LP..eehheh..so, SB hanya cerita secara ringkas aje..SB tahu LP dah perasan tp cpt2 SB tukar cerita lain supaya tak nampak SB touchim2..dan SB peluk cium Hadeef sbb SB bersyukur krn Hadeef masih sempat merasa susu ibunya sendiri..ada rezeki susu ibu buat Hadeef..tapi RAFIQ….(sebak lagi….) kesian RAFIQ…tapi SB rasa bersyukur krn Allah mengurniakn RAFIQ buat NORMA TALIB…biarpun NORMA tiada lagi..tp ALLAH kurniakan RAFIQ supaya dia dapat mendoakan ibunya kelak…supaya dia menjadi anak yg soleh..supaya dpt menjadi KENANGAN YG TERINDAH buat NORMA TALIB…

Dan begitulah juga harapan buat MUHAMMAD HARIZ HADEEF BIN HAZRIZAL…jika suatu hari..esok lusa…abah dan ibu tiada lagi…doakanlah kami di SANA…doakanlah kami sejahtera di sana yer..semoga Hadeef juga menjadi anak yg soleh..menjadi pemimpin yang RIJAL dan menjadi contoh buat adik2mu..INSYAALLAH…


MUHASABAH DIRI...selagi masih bernyawa...hargai diri dan keluarga...sayangi mereka sementara masih ada...


Al-Fatihah

Al-Fatihah buat Ayahteh Soh..SB kol mak pg tadi, mak beritahu Ayahteh Soh meninggal mlm tadi akibat sakit jantung...Ayahteh adalah jiran kt kg..juga sedara kitaorg..mak kata kesian kt anak2 arwah dah jadi yatim piatu, isteri Ayahteh Soh pun dah meninggal..meninggal masa umur 30an..Ayahteh pun muda lagi..dlm 50++ skang...mak kata lagi sedih juga sbb anak2 dia walaupun dah besar2 skang tp sorang pun tak kawin lagi..(org ganu kata, sorang pom dok lepas lagi)..Ayahteh x sempat nk tgk anak2 dia kawin....tp sempat juga dia duduk rumah baru siap..rumah baru  je siap seminggu... takpelah mak...dah tiba masa dia...kita esok lusa belum tentu lagi...

Teringat kata2 Arwah Ayah kpd pak sepupu SB..Arwah Ayah lega sbb kedua2 anak pompuan dia dah kawin..Alhamdulillah dah "lepas" katanya...kata2 ni diucapkan dlm lebih kurang sebulan sblum kematiannya...Al-Fatihah juga buat Arwah Ayah tersayang...

sentiasa beringat kematian akan tiba bila2 masa sahaja..insaf..

Hadeef Almost 7 Month..

bdak debab ni dah pandai nak ikut kalau ibu pakai tudung (sbb igt ibu nak keluar)...dah pandai membebel kalau lambat dukung dia...dah pandai menjerit ngan kuat kalau dia bosan...dah pandai nk pegang sendiri kamera kalau ibu nak tangkap gambar dia..ni haa si pintar Hadeef yg disayangi...moga membesar jadi anak yg soleh ya sayang!!!



New Look

Alkisahnya...
Frameless SB dah pecah..pecah kt cerminnya...


maka terpaksalah berganti baru...yg penting colour dark pink!!!ahahaa


dah lama ber"frameless" so skang full frame...ganelah ropanya yer...kisah spek..nama blog SB pun spekbiru...spek spek...byk kisahnya....Spek Biru I Love You...
waaa what a sweet moment!!!

Hari Ibu yang lalu..

Alhamdulillah sampai ke nafas ini, SB bersyukur krn dikurniakan nikmat merasai pengalaman bergelar seorang ibu...dan dari dulu sampai sekarang SB menghargai dan mengagumi insan2 yg bernama mak, ibu, mama, mummy, umi..terutamanya mak SB..terima kasih yg tidak terhingga mak krn walaupun mak ada kekurangan..mak berjaya membesarkan anak2 mak...sehingga dewasa kini..

Setiap kali hari ubu, SB tak pernah lupa mengucapkannya kpd mak..biarpun hanya ucapan dari kejauhan..mak gembira mendengarnya...mak akan ckp "terima kasih acik"..SB duk jauh..kalau duk skali ngan mak mesti SB akan bawak mak gi jenjalan dan makan2..sbb tu kalau sesekali balik kampung tanya mak nk mkn apa dan belikan apa yg dia suka..Saat ni rindu kat mak..biarpun baru je lps kol dia...berckp melalui telefon tak sama dgn face to face...uhuuu

Sambutan Hari Ibu peringkt kementerian kewangan disambut di MOF sendiri..kat sana SB dan opismate berkesempatan mendengar ceramah sempena Hari Ibu ni...mcm2 kisahnya...Uztazah Norhafizah Musa lembut org dan tertib tutur katanya..layaklah dia jadi seorg uztazah dan penceramah..uztazah norhafizah ada menulis sebuah buku mengenai luahan hatinya kpd anak2.. tajuk bukunya "DARI LUBUK HATI IBU"....moga2 suatu hari bila dah tiada, dia ada tinggalkan secebis tulisan dan kata2 buat anak2nya...

Langsung SB teringat blog SB ni..moga2 segala coretan dan nukilan SB dalam ni dpt dibaca dan dihayati oleh anak2 SB kelak..insyaAllah..sekurangnya2 kita sebagai ibu ada sesuatu yg boleh ditinggalkn dlm bentuk tulisan...bermacam2 cara org meninggalkan amanat...dan menulis adalah salah satu darinya kan..SB ada beli juga buku uztazah norhafizah ni...SB tak habis lg bacanya...dan suatu hari SB akan hadiahkn juga  buat Hadeef dan adik2(insyaAllah)...sbb isi kandungan buku ni sama cam luahan hati seorang ibu cam SB juga...

Azam SB

Selepas ini SB nak rajin hupdate blog ni..insyaAllah...sbb nnt bila SB dah tiada..atau bila anak2 SB besar...dia boleh baca dan kenang apa yg SB buat semasa mereka kecil...InsyaAllah..

Ya Allah kurniakanlah aku kesihatan yang baik dan kesempurnaaan hidup supaya aku dpt melihat anak2 ku kelak bahagia...

update -Anak opismate tersedak susu

update dr kisah anak opismate tersedak susu
Sori lmbt update..busy ckit..Alhamdulillah dah kol opismate tu, dia kata anak dia dah kuar wad..bawak  balik rumah sbb anak dia spt selsema teruk sbb aircond kuat..bby kan..cian bby kecik..tak dpt nk tanya byk sbb hp dia tak dgr sgt suara dia..cam sayup jauh je dgr..opismate x masuk opis lg nk tahu perkembangan anak dia..cuma yg latest dia ckp anak dia dah stabil dan doc sahkan anak dia ok..

Alhamdulillah..moga taska ni ambik iktibar..jgn ada yg terkorban baru nk terngadah...

Oh Swing idamanku...

nak kasik hint kt sape erk..nk hadiah besday ke hadiah saje2..

nak buat Medela Swing ni jadik milik harta peribadi..supaya dpt wt stok bebanyak lagi..supaya hadeef dpt minum susu ibu dia sendiri dirumah pengasuhnya...Mini-E skang dah nyawa2 katak..boleh guna but low performance..nk cari pengganti supaya jiwa dan raga pun tenang...Oh Swing idamanku...


Pusat Servis Medela

Last week mini E medela ku wat hal..suction dia slow..start rosak bila balik dr kampung..uhuu..sedih+stress sbb takut x dpt nk wat stok EBM lagi...padahal mls nk wt manual..penat ckit guna manual..cari punya cari, risik2 kt kengkawan..katanya ada pusat servis medela kat ampang...google dan jumpa alamat dia:-
Lactaequip Medical (M) Sdn Bhd
Lot B-2/M Jalan Selaman 1
Dataran Palma, Off Jalan Ampang
68000 Ampang
Selangor Darul Ehsan
Tel : +603-4270 1128
Fax: +603-4270 6451

Hajat dihati SB nk gi wiken yg lepas, tp kol2 opis diaorg x angkat2..SB taknk bila sampai sana kedai tutup..dgn nk bawak si kecik Hadeef yg batuk2 lagi..last2 wiken lepas tak gi. Harini kol diaorg angkat rupanya waktu operasinya adalah :-

Waktu Operasi : Isnin hingga Jumaat
Masa : 9.00 pg sampai 5.30 ptg

Anak opismate tersedak susu

terkejut dan geram!!!
pepagi ni masuk opis, opismate ckp anak kawan tersedak susu kat nursery kt opis nih..terkejut SB dgr., kejadian ni berlaku hari Khamis lagi, tp Jumaat SB cuti so baru harini dpt berita ni...baby kawan ni dalam 2 bulan++, dia x amik 3 bulan maternity leave, sedih dan kecewa bila SB dgr berita ni...SB ada tanya kawan SB melalui SMS, tp x berjawab..SB faham mungkin dia sedang kalut menguruskan anak dia di hospital kut...baby dia sampai masuk hospital tu..sampai gitu teruknya..geram kt pengasuh kt nursery opis ni..bertambah2 geram bila mengingatkan saat diaorg mengasuh Hadeef suatu masa dulu...
Cerita dari seorng kawan, katanya kawan SB ni rasa x sedap hati, then dia turun nursery nk tgk anak dia..turun2 tgk pengasuh2 situ dah kalut sbb ank dia dah tersedak susu dah..dia terus bawa anak dia gi hospital, alhamdulillah stabil tp ada kes lain lak..anak dia direfer ke HKL plak sbb ada pendarahan dalam kepala kerana mengalami goncangan yg kuat...kat nursery ni guna bouncer tuk tidurkan bayi..Alhamdulillah Hadeef selamat masa diaorg tidurkan Hadeef dalam bouncer dulu..dan pernah terkantoi juga ngan SB diaorg hayun Hadeef tersangatlah kuat dlm bouncer tu..bila SB dtg terus slow hayunan..ceiit dasar hipokrit!!!tp SB sgt simpati dan sedih kt kawan SB ni..dahla anak lelaki pertama, dua2 gegirl sebelum ni..semoga bby dia selamat dan sihat seperti sediakala semula...sama2 doakan...

pepe SB akan update lagi..

sedih tetapi geram!!!